Love, Peace & Harmony

Hangö och Raseborg vill visa dig någonting förunderligt. Från småstädernas glasverandor öppnar sig en otrolig lavin av färger under årstidernas växlingar. Vitt, rött, mörkblått och ibland alldeles försiktigt grönt. Det stormande havet byter färg med ett uppfriskande raseri.

Här kan du lyssna till ljudet från havet, söka din egen vindskammare eller hemliga klippstrand inom området. Och tänk hur nära Hangö och Raseborg är; på sydkusten, endast en kort stund från Helsingfors. Tillräckligt nära för ett oförglömligt veckoslut. Tillräckligt långt borta för att fly vardagen.

suomen-kartta Kolla läget noggrannare Love, Peace & Harmony

Västanvindens väg

Klicka på de teman i balken som passar dig bäst. Då får du veta vilka upplevelser västanvinden skulle hämta just till dig i Hangö och Raseborg området. Psst... Du kan pröva hur många gånger som helst...

 

Veckoslutsupplevelser

På hösten är Hangö och Rasebog en hemlig värld. De som hittar hit blir förvånade och glada. Bakom den förunderliga tystnaden avslöjas överraskande möjligheter till annorlunda veckoslutsfirande. Här är några berättelser. Vilken vill du uppleva?

Cyclocross-pojkens och Jopo-flickans paradis

Cyclocross-pojkens och Jopo-flickans paradis

Eppu klampade ner för verandans trappa. Ögonen var som små springor då han kastade en slängpuss åt mig. Hur kan man få så många fräknar på en enda dag? Jag tassade tillbaka in i stugan i mina yllesockor och värmde mina händer runt tekoppen. Tidigt på våren är det lite dragit i en gammal villa. Jag tog en vedklabb och slängde den i brasan innanför den dekorativa gjutjärnsluckan. Härlig värme!

Jag flyttade den gamla gröna gungstolen till en solig fläck på golvet. Från fönstret syntes en del av en bergsklippa, skummande hav och en ofantligt hög himmel. Teet hade dragit sig precis lagom, jag dricker denhär koppen och sedan tar jag yogamattan med ut på berget. En timme solhälsningar och då skulle nog Eppu redan vara tillbaka från sin tur till Fiskars. Genast på morgonen sade han att han ville köra sin runda längs åstranden under de gamla lövträden. Jag passade förstås genast på att beställa en stor sats praliner från Petris Chocolate Room. Kanske man skulle hinna värma bastun före brunch?

Stäng

En hippipaketbil full med draksurfare kvicknar till i höst-Hangö

En hippipaketbil full med draksurfare kvicknar till i höst-Hangö

Jag och Marko springer redan till stranden på Tulludden men Rakel stannar ännu vid Folkaren för att fixa något med sin våtdräkt. Havsvattnet är 16 grader, sydostlig vind, elva sekundmeter. Sjukt bra före! Ozones 9-kvadratare är i luften. Jag ser inget annat än grönt vatten och sol.

Jag vadar till midjan i kallt vatten, ramlar i, fötterna är på plats, skärmen knycker till och brädan planar genast. Jag vill skrika av glädje. Marko gastar något bakom mig. Jag känner inte kylan men färgen har försvunnit från tårna och tummen når inte lillfingret längre, drakarna landar på stranden. Paavo och Dani har skrikit sig hesa för att få oss med och äta. Jag sparkar bort dräkten, drar en fleece över min våta kropp och sätter mig på filten.

De andra har redan ätit och gör upp planer för kvällen. Joni föreslår att vi lämnar paketaren och grejerna på Tulludden och liftar tillbaka på natten till Silversands camping. Jag kan inte svara eftersom Rakel, Marko och jag slukar grillade lammburgare i en mördande fart. Ville drar Jack Johnson på sin Landola med slutna ögon och gänget skrattar.

Stäng

Systern och hennes
brors dykningsveckoslut

Systern och hennes brors dykningsveckoslut

Förbindelsebåten brummade på och det knep till i magen. Inte var det sjösjuka, bara en adrenalinkick orsakad av resan. Vi behövde inte köra länge innan vi befann oss mellan Böxholmen och Hästö. Båten saktade in och skepparen hojtade att vi snart var rakt ovanför det första vraket. Vi visste på förhand att det var en rysk hjulångare av stål, märket var Mologna. Fartyget hade sjunkit år 1916.

Systern hoppade i vattnet med ryggen först och jag följde efter. Den klara hösthimlen byttes mot ett grönt dunkel, bubblor, och sedan tysthet och ett susande. Systern tog sig framåt med väldig fart framför mig, hon hade alltid bråttom att göra fynd före mig. Vraket var över 50 meter långt och fören skymtade framför oss på nio meters djup. Uppifrån syntes litet ljus och tystnaden bröts av regulatorns brusande. Jag kände åter det välbekanta och trygga vattentrycket omfamna mig.

Senare på eftermiddagen satt vi med vått hår i skydd av gästhamnen i Ekenäs, på Café Adas terrass. Jag snurrade glaset med Valpoicella efter Skagen och confiterad anka medan systern vände på sjökortet framför sig. Hon försökte i ljuslyktans sken urskilja morgondagens rutt i Hangö där ett undervattensparadis i form av ett 300 meters vrak väntade på oss. Dimman skymtade redan under fruktträden. Jag reste mig för att hämta en tjock, grå filt att svepa om min lillasysters späda axlar.

Stäng

Mor och dotter på marängöverdragen litterär resa

Mor och dotter på marängöverdragen litterär resa

Hilma skrek efter de små änderna på stranden. Jag satt på laven i den lilla blå stockbastun på Östersjö Port. Stödde pannan mot knäna och lipade av att bara må så bra. På klipphällen hade flickan med en fyraårings energi gjort "lyckofigurer" av gräslöksblom, blåstång, sjöfågelfjädrar och små stenar.

På morgonen hade vi av en händelse träffat på Hilmas största idol, barnboksförfattaren Irmelin Sandman Lilius, som sökte sin katt på Boulevardens strand. Till all lycka hann Irmelin prata en stund med Hilma om musselskal och sjöodjur. Sedan fortsatte vi färden till bageriet för att hämta marängbakelser.

Den lilla färjan skulle snart föra oss iland. Jag hade lovat att Hilma skulle få jättekräftstjärtar och maräng-rabarber-ugnsglass på restaurang Pirate i strandmagasinen.

I Villa Orrman finns ju Marias Antikvariat med sina sommardeckare och barnböcker men jag beslöt att lämna det besöket till sista etappen före hemresan. Senaste gång hade vi köpt mera litteratur än vi orkade bära. Som tur var hjälpte några muntra sjömansgossar oss med att få kassarna släpade till tåget.

Stäng

Fyrbångarpojkarnas spökresa

Fyrbångarpojkarnas spökresa

Genast när vi vaknade på den gamla bagarstugans vind i Kvarteret Sillen var vi otroligt pigga. Lari påstod att han aldrig i sitt liv sovit lika gott. I trädgården väntade den uppdukade frukosten som överenskommet; en stor sats himmelskt god äggröra, nyrökt lax, varma semlor, körsbär, svarta vinbär och under kaffepannsmössan en kanna hett kaffe. Ingen sade ett knäpp medan vi slukade den ofantliga mängden mat till sista smulan.

Det klara vädret förändrades när vi kom till hamnen. En isande vind blåste rakt i ansiktet när vi hoppade över till Myggens däck, Roberts taxibåt. Vi var nöjda med förändringen i väderleken, en grå dimma passade bättre för denhär resan. Meningen var att övernatta i tält invid sjöbevakarnas övervakningstorn på Jussarö, där det hade funnits en fyr som sprängdes under kriget.

Harri stirrade på ön som vi närmade oss i dimman och sade att han var säker på att vi under denhär resan kommer att hitta tecken på övernaturlig aktivitet. På Jussarö har man ju konstaterat sällsynt många magnetiska störningar. På ön har det brytits järnmalm och det berättas att det under havet har byggts järnväg och en matsal av sten. Dessutom berättas det att Jussi, som gett ön dess namn, plundrade fartyg som lidit skeppsbrott redan på 1200-talet så vi hade sällsynt goda förutsättningar för en lyckad spökresa.

Stäng

Slow Life-pojkarnas jakt på den vita skogstryffeln

Slow Life-pojkarnas jakt på den vita skogstryffeln

Kimmo väntade på mig utanför Restaurant GH, visslande, med händerna i fickorna då jag rullade in med vår Moto-Guzzi med sidovagn. Jag slängde hjälmen i vagnen, tog picnickorgen och så stegade vi in på restaurangen hand i hand. Rödlökskompott, rökt fårfiol, batong och paj med sniglar och kronärtskocka väntade i korgen under duken.

Havsluften hade igen gjort oss vrålhungriga. Vi beslöt att bara äta något smått som vägkost och sedan fortsätta på tryffeljakt till Svartå slott, där vi skulle äta vår picniclunch. Men faktum är att så sade vi också igår. Den lilla vägkostlunchen hade gått via kustbevakarens vinkällare till Herrgårdens underbara supé som fortsatte i det gamla rökeriet.

Vi hade bara hunnit hämta andan ett tag på morgonsidan. När vi slöade i våra lakan av egyptisk bomull vek vi oss dubbla av skratt då vi tänkte på hur vi hade klämt i oss aderton rökta flundror per man och två kastruller med musslor. Av tryffeln kände vi inte ens den svagaste doft men det gjorde ingenting.

Stäng

Vi väntar på dig

Här hittar du de finaste veckoslut upplevelsena i Hangö och Raseborg.

Hangö stads turistbyrå

www.hanko.fi/tourism

Villaromantik

tourism.hanko.fi

Njutning utan tidspress

tourism.hanko.fi

Hyr en cykel, kajak eller en båt

tourism.hanko.fi

En estetisk miljö ger näring för kreativitet

tourism.hanko.fi

Raseborgs stads turistbyrå

www.visitraseborg.com

Kärlek till närmat

www.visitraseborg.com

Idyll och färgprakt

www.visitraseborg.com

Antikrunda eller chocolate tasting?

www.visitraseborg.com

Stormande hav och brusande vågor

www.visitraseborg.com

Monikas Värld

Monika Fagerholm

Monika Fagerholm (f. 1961) är en av Nordens mest uppskattade författare. År 1998 kom hon till Ekenäs för att skriva och bo i konstnärsresidenset Villa Snäcksund.

I sin konstnärsbostad påbörjade författarinnan sitt verk "Den amerikanska flickan" och "Glitterscenen". Böckerna blev både försäljningssuccéer och kritikerrosade. "Den amerikanska flickan" beviljades Sveriges mest prestigefyllda litteraturpris, Augustpriset, år 2005. Såhär berättar Monika Fagerholm om platser i Raseborg som är viktiga för henne och hennes böcker.

X
X

Kontakt


Se på en större karta
  • In association with VisitFinland.com
  • Uudenmaanliitto
Hulluna Hankoon - Galen i Hangö Raseborg, with love

Förbindelser

Till Hangö och Raseborg hittar du lätt med egen bil längs landsvägen, miljövänligt med tåg eller trivsamt med buss ända fram. Genom att cykla i egen takt och göra avvikelser från rutten gör du resan till ett äventyr. Att komma sjövägen med båt genom obeskrivligt vackra landskap är stämningsfullt.

Stäng

Övernattning

Hur skulle du vilja bo i Hangö och Raseborg? Du kan välja bland gamla villor, där trätrapporna knarrar och solen leker i färgglada fönsterrutor. I topphotell vid bruksån sover du gott på släta lakan. En hemtrevlig atmosfär får du då regnet smattrar mot sneda åstak eller i ett gammalt stockhus med havsdoft mitt i gamla stan. Eller är du kanske bed & breakfast-typen, som vill ha inkvartering snabbt, lätt och billigt.

Stäng

Service, sevärdheter och upplevelser

Det finns massor av bra restauranger, utställningar, museer, konstärers arbetsrum öppna för allmänheten, motionsnöjligheter, torgliv, bastu, naturutflyktsmål, frilutsliv med allt från cykeluthyrning till kurs i fallskärmshopp. Upplevelser du inte visste fanns, som bruksmiljöer, utsiktstorn, fyrar, kyrkor, krigsminnen. eko-gårdar och spökhus.

Stäng

Tävlingsregler

Tävlingen är ett samarbete mellan Hangö stads turistbyrå och Raseborgs stads turistbyrå. Tävlingstiden är 3.12.2012- 31.1.2013. Utlottningen av prisen sker den 1.2.2013 och vinnarna meddelas personligen per e-post.

Priserna i tävlingen är tre inkvarteringspaket: ett i Hangö, ett i Ekenäs och ett i Fiskars: sammanlagt 3 övernattningar för två personer under vårsäsongen 1.3-31.5.2013 samt en tilläggsaktivitet.

Värdet på ett pris är ca 180 euro. Arrangörens ansvar gentemot deltagaren övertiger inte värdet på tävlingens pris. Arrangören betalar eventuell lotteriskatt. Priset kan inte omvandlas till pengar eller annan produkt.

Kampanjens domain: http://www.lovepeaceharmony.fi

Stäng